Izrada web stranica i AIDA

AIDA marketing model je akronim i na engleskom jeziku znači attention, interest, desire and action što bi u prijevodu na hrvatski bilo pažnja, interes, želja, akcija. To je marketinški model koji opisuje korake kroz koje prolazi kupac dok kupuje određeni proizvod ili uslugu. AIDA je u uporabi od kraja 19. stoljeća. Izrada web stranica + AIDA = rezultati.

Sadržaj

Što je AIDA model?

AIDA model je akronim i na engleskom jeziku znači attention, interest, desire and action što bi u prijevodu na hrvatski bilo pažnja, interes, želja, akcija. To je marketinški model koji opisuje korake kroz koje prolazi kupac dok kupuje određeni proizvod ili uslugu. AIDA je u uporabi od kraja 19. stoljeća. Nekoliko puta je bio mijenjan kako bi se uspješno prilagodio vremenu u kojem se koristio.

izrada web stranica i aida marketing model

Tko je stvorio AIDA model?

AIDA model je razvio Američki poduzetnik E. St. Elmo Lewis davne 1898. godine. Njegova svrha bila je pomoći pri komunikaciji s kupcem u vezi proizvoda.

Lewis je među prvima koristio znastvene metode za određivanje marketinških strategija koje je onda koristio kako bi unaprijedio svoj posao. Svoja je znanja temeljio na iskustvu. U raznim je firmama bio voditelj marketinga te je radio i kao savjetnik. Svoja je znanja dijelio sa svijetom kroz razne oblike, bilo pisane ili usmene. AIDA model je njegova važna baština zato što se koristi i danas, čak 100+ godina nakon njenog kreiranja.

Kako funkcionira?

Aida model temelji se na četiri koraka koja pomažu potencijalnom kupcu da se odluči za određeni proizvod ili uslugu.

  1. Attention: Proizvod ili usluga mora privući pažnju ljudskih osjetila. Istraživanja pokazuju da je ljudski raspon pažnje spao s 12 sekundi na 7 sekundi, što znači da imate vrlo malo vremena za pridobiti potencijalnog kupca. Zato je izrazito važno poznavati svoje potencijalne kupce. Tko čita? Godine? Zemlja? Interesi? Kada saznamo tko čita moramo definirati njihove probleme i, naravno, pronaći rješenja za te probleme. Ideje za privući pažnju:
    1. Moderan YouTube video
    2. Odličan grafički dizajn
  2. Interest: Kada ste privukli njihovu pažnju, vrijeme je za interes. Kupca se mora zainteresirati za proizvod ili čak vaš brand. Ispričajte neku “priču” i stvorite osjećaj povjerenja, a kupcu prezentirajte detaljne informacije o proizvodu.
  3. Desire: Čim se kupac zainteresira za proizvod, na nama je da mu objasnimo zašto ga želi, odnosno zašto ga treba.
  4. Action: Kupac je došao do trećeg koraka? Odlično – sada je vrijeme za “akciju”, odnosno prodaju! U slučaju web shopova to bi bio gumb koji bi vodio u košaricu što vodi do konverzije.

Što sada? Na kraju AIDA modela često se dodaje “R” za retention, odnosno zadržavanje. Ukoliko je kupac kupio proizvod sada nam nije u interesu naći novog kupca, a ovog zaboraviti, već zadržati stare kupce te ih privući da opet kupe jer smo s njima već izgradili prijateljski odnos i vjeruju nam. Naravno, naši proizvodi moraju biti kvalitetni, inače kupac odlazi nezadovoljan. Neke od metoda za zadržavanje postojećih kupaca su loyalti kartice, email marketing preko newslettera i posebnih ponuda i slično.

Izrada web stranica i AIDA model?

Sada kada znate što je AIDA, vrijeme je da saznate kako se koristi pri izradi web stranica. Današnje web stranice više nisu samo prospekti kroz koje ljudi prolaze, već moraju imati i neke prodajne elemente. Korisnicima Vaše stranice trebate omogućiti sve ove korake kako bi ih privukli da izaberu baš Vas. Još jedna dodatna opcija na web stranicama je i plaćanje preko interneta (web shop) čime se korisniku još više olakšava kupnja. Zapamtite ove korake pri izradi web stranice.

Pažnja. Interes. Želja. Akcija.

Postizanje rezultata?

Interaktivni grafovi, kratki videi, odličan dizajn, popusti, akcije, besplatna e-knjiga i naravno, na kraju, gumb koji poziva na “akciju” uz dodatne pogodnosti.

knowledge base it expert

Zapratite nas na Facebooku i pretplatite se na Newsletter te ne propustite najnovije vijesti i savjete iz marketinškog svijeta!